Siciliens seværdigheder

Siciliens bedste seværdigheder

3000 års historie har sat sit præg på Sicilien. At rejse mellem de bedste af Siciliens seværdigheder er som at rejse fra den ene tidsalder til den anden. Og det er netop, hvad du kommer her: Ud på en tidsrejse, som tager dig med til Siciliens bedste seværdigheder

 

En rejse til Sicilien kan blive til en rejse gennem den europæiske civilisations historie – en rejse, der varer 3000 år. Uden for Grækenland findes der intet afgrænset område med så mange spor af den græske, antikke storhedstid. Men også senere tidsperioder har efterladt imponerende spor på øen. Uanset om du blot vil imponeres over storslåede, ældgamle templer og amfiteatre, eller du er meget interesseret i Europas kulturhistorie, så er Sicilien overstrøet med seværdigheder, som du bare må se.

 

Første stop: Antikken

Agrigento og Templernes Dal er det allerførste stop. Byen var berømt i den oldgræske verden både for sin smukke arkitektur og sine løsslupne indbyggere. Det siges, at man her ”byggede for evigheden, og festede, som om der ikke var nogen dag i morgen”. I dag er der en overvældende samling af tempelruiner tilbage. Det skal ses, for der findes ikke noget lignende sted uden for Grækenland. Tempeldalen, eller Valle dei Templi, ligger lige syd for den moderne by Agrigento. Det er verdens største arkæologiske udgravningsområde og omfatter ikke mindre end syv græske templer i dorisk stil. Navnet er lidt misvisende, da området ligger på et bakkedrag med en spektakulær udsigt ud over hav og landskab (og en lidt mindre spektakulær udsigt til byen Agrigento på den anden side).

 

Det skal du se i Agrigento. / Valle dei Templi:

 • Juno-templet også kaldet Hero-templet. Placeret på en elegant platform og imponerende 40 meter langt. Hele 30 af de oprindelige søjler står oprejst den dag i dag. Bygget ca. 450 fvt.
 • Concordia Templet. Det største og bedst bevarede af de syv templer og et ikon for kulturarv over hele verden. Unescos logo forestiller dette tempel.
 • Det Olympiske Tempel. Der er ikke meget andet tilbage af dette prægtige tempel end den grund, hvorpå det har stået. Her kan man til gengæld se resterne af de imponerende 7,5 meter høje statuer, der har dannet en del af konstruktionen.

 

Siricusa er Siciliens gamle hovedstad og en af antikkens vigtigste byer. Her boede blandt andre filosoffen Archimedes. Sicilianerne kalder byen Saracusa, og i antikken hed den Syracusae (udtales Sirakusaj). Byen blev grundlagt af grækere fra Korinth i år 734 fvt. og var i sin storhedstid den største by i den antikke verden, indtil romerne erobrede den over 500 år efter. Det historiske centrum er øen Ortygia, der stadig er et levende og charmerende omdrejningspunkt for byen, og som en slags oldtids-Manhattan er øen tæt bebygget og spækket med ruiner og andre minder om byens rige historie.

 

Det skal du se i Siracusa:

 • Piazza del Duomo. Midt i Siracusas  historiske centrum, øen Ortygia, finder du Piazza del Duomo, en plads der har været centrum for byens rige liv i næsten 3000 år. Nyd cafeerne, de smukke huse og ikke mindst domkirken, hvis overdådige barokfacade er bygget oven i et gammelt græsk tempel. De oprindelige søjler kan stadig ses.
 • Fontanta Aretusa. Frisk vand er afgørende for livskvaliteten, og denne fontæne har sprøjtet frisk drikkevand midt ind i bykernen siden Antikken.
 • Parco Archeologico della Neapolis. På fastlandet finder man det perlehvide græske teater fra ca. 500 fvt., hvor den berømte dramatiker Aischylos selv så de første opførelser af sine egne stykker. Parken inkluderer også en romersk gladiatorarena, en dramatisk grotte, og det stenbrud, hvorfra stenene til byen er hentet siden oldtiden.

 

Piazza Armerina. Kom på nært hold af romertidens pragt og overflod i den store romerske villa kendt som Villa Romana del Casal. Villaen, der med sine 40 rum og hele 3535 kvadratmeter er imponerende selv efter romersk standard, blev dækket af et jordskred i 1100-tallet, og villaens fantastiske gulvmosaikker er derfor blevet beskyttet mod vind og vejr. I dag er de blevet afdækket og fremtræder stadig i stærke, vitale farver, og de giver et unikt indblik i romersk overklasseliv. Ud over de farverige mytologiske monstre optræder også detaljerede jagtmotiver, erotiske situationer og bikini-klædte sportspiger, der kaster bolde og træner med vægte.

                     

Det skal du se i Piazza Armerina/Villa Romana del Casal:

 • Termerne. Indlagt kurbade med både varmt og koldt vand
 • Palaestra: En storstilet mosaik af et hestevæddeløb i Rom
 • Det store jagtmotiv. Jagtscener fra Afrika
 • Bikini-pigerne. Piger i små dragter, der træner til de olympiske lege

 

Taormina. Sicilien er overstrøet med de mest fantastiske, antikke seværdigheder. Det gælder også i området omkring Taormina, som er en populær turistdestination. Her er det først og fremmest det græske teater, du bare må se. Det er Siciliens næststørste, antikke teater – efter teatret i Siracusa – men overraskende velbevaret og med en blændende udsigt ud over Middelhavet, østkysten og Etna.

 

Det skal du se i Taormina:

 • Det græske teater. Velbevaret amfiteater fra den græske periode
 • Isola Bella – eller Isula Bedda på siciliansk – er en smuk ø forbundet til hovedøen med en tynd landtange

 

 

Andet stop: Middelalderen

 

Palermo. Det var araberne, der i 831 erobrede Palermo og gjorde byen til Siciliens hovedstad. Desværre er der ikke meget at kigge på, hvis du med egne øjne vil opleve det arabiske Sicilien. Der er spor af perioden i siciliansk mad – læs om sicilianske madretter her. Men ellers er der blot nogle bade syd for Palermo og enkelte arabiske inskriptioner i Palermos domkirke, som i perioden tjente som moské. Arabernes erobring blev indledningen til Palermos storhedstid, der blev videreført, da Normannerne overtog magten på Sicilien små 200 år efter.

Men Palermo er meget ældre. Og det er gået både frem og tilbage mange gange. Næsten 3000 års omskiftelig historie har skabt både paladser og tresser-beton, og i det hele taget er det en by præget af kulturelle strømninger i alle retninger. Det gør Palermo til en storby som ingen anden. Fra de små sidegader til de overvældende barokfacader, kirkekupler og ældgamle mosaikker er Palermo et tætbefolket eventyr af gammel historie, nutidigt drama – skønhed og virkelighed – og ikke mindst god mad.

 

Det skal du se i Palermo:

 • Teatro Massimo. Palermos neo-klassiske operahus er ikonisk for byen. Afslutningsscenen i Godfather III udspiller sig her
 • Museo Archeologico Regionale. Arkæologiske højdepunkter fra hele Sicilien
 • Piazza Bellini: Tre af byens mest kendte kirker samlet på ét torv: Santa Caterina, La Martorana og San Cataldo
 • Cappella Palatina:  Lad dig overvælde af guld og skønhed i de normanniske kongers kapel i den for Palermo så karakteristiske blanding af stilarter fra vidt forskellige historiske perioder og regioner.

 

Cefalu. Ikke langt fra Palermos overvældende storbyliv finder du denne middelhavsby, som er så pittoresk, at det næsten er uvirkeligt. Byen er tætbygget med små, gamle huse og afgrænset af en høj klippe til den ene side og en naturlig sandhavn til den anden side. Her kan man bade i det smukke hav. I centrum tårner den normanniske katedral, der stammer helt tilbage fra 1131, og hvis byzantiske loftsmosaikker er enestående velbevarede.

 

Det skal du se i Cefalu:

 • Duomo di Cefalu. Den dobbelttårnede katedral fra 1131 er det absolutte samlingspunkt i byen og usædvanlig velbevaret
 • Gader og stræder og små pladser. En gåtur her er helt bogstaveligt som at træde ind i Cinema Paradiso, der blev optaget her
 • Stranden. Snyd ikke dig selv for oplevelsen af at tage på stranden midt i den perfekte ridderidyl
 • La Rocca: Nyd udsigten fra klippen over byen. Der er trapper hele vejen op.

                       

 

Tredje stop: ”Moderne” tid

 

Noto er en af de mest spændende byer på hele Sicilien. Den blev næsten fuldstændig genopbygget efter i et jordskælv i 1693, og det gør den i siciliansk sammenhæng til en nærmest moderne by. Praktisk talt hele byen er bygget efter én plan og i den samme overdådige stilart. Byen fremstår i dag som ét stort barok-mesterværk: Et kunstværk, der samtidig er en mindre provinsby, hvor folk bor og arbejder.

 

Det skal du se i Noto:

 • Corso Vittorio Emanuele. Hovedgaden med de smukkeste paladser og mest overvældende facader
 • Cattedrale de San Nicolo: I midten af det hele og for enden af en imponerende trappe finder vi katedralen
 • Ikke langt fra Noto ligger Modica, Siciliens chokoladehovedstad

 

Corleone. Mange forbinder først og fremmest Sicilien med mafiaen. Det er en skam, fordi Sicilien er så utrolig meget andet. Men Sicilien er også mafiaen, og der er en historisk grund til at Godfather-figuren i den berømte filmserie kom fra Sicilien. Hovedpersonen var opkaldt efter denne by, hvorfra også mange af tidligere tiders mest voldelige mafiabosser i virkeligheden kom fra.

 

Det skal de se om mafiaen:

 • CIDMA: Et barskt anti-mafia museum i Corleone, der fortæller historien om de anklagere og dommere, der turde stille op mod mafiaen – ofte med døden til følge
 • Savoca og Forza d'Agro: Ikke lige i nærheden, men de scener, der i Godfather-filmene foregår i Corleone, er filmet i disse byer

Tilbud til Sicilien sommer 2017

Vello D`Oro
 • Centrum af Taormina
 • Byhotel med charme
 • Familieejet hotel
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 5.398,-
Diamond Hotel & Resort
Giardini Naxos - Sicilien - Italien
 • Flot moderne hotel
 • Spa & flere pool områder
 • Inkl. morgenmad
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 11.398,-
Vello D`Oro
Taormina - Sicilien
 • Flot og indbydende
 • Hyggeligt hotel
 • Morgenmad inkl.
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 5.398,-