Siciliens madvarer

Smag på Siciliens lækre madvarer

Sicilianske madvarer har høj kvalitet, og de lokale kunne aldrig
drømme om at importere alternativer.

Det forstår man godt, når man først har smagt på det
sicilianske køkken. Her fører vi dig gennem Siciliens frugter, grøntsager, kødvarer
og ikke mindst havets ”frugter”, fisk, skaldyr og blæksprutter.
Sicilianerne er kvalitetsbevidste når det kommer til mad. Både i den finere gastronomi og i
hverdagen. Det kan mærkes. Traditioner og råvarer behandles med respekt. Og selv det
simpleste mellemmåltid bliver lavet ordentligt. Her er det ikke kun feinschmeckere og
eksklusive kokke, der går op i mad. Det gør alle!
Sicilianerne spiser helst kun den mad, der bliver produceret på Sicilien. Det er da også
svært at forestille sig importerede råvarer, der kan konkurrere med det sicilianske
kvalitetsniveau. Overalt på øen bliver der produceret madvarer af fantastisk kvalitet. Og
her bliver de også spist. Gerne helt lokalt. Madkulturen er uløseligt bundet til det sted, man
er. Det er traditionsbevidst. Det er små produktioner. Og det er ofte også økologisk – ikke
fordi det er en trend, men fordi sådan har det altid været.
En naturlig konsekvens af lokal produktion er, at man følger årstiderne. Man spiser det
bedste, man kan få lige nu. Her er en kort oversigt over de særlig sæsonprægede varer,
og hvad du skal lægge mærke til:

  • Forår: Asparges, artiskokker og små vilde jordbær. Bagerens påskespecialiteter.
  • Højsæson for tun og sværdfisk.
  • Sommer: Aubergine, peberfrugter, bær og alt godt fra havet. Masser af gelato (is)!
  • Efterår: Madfestivaler, vinhøst og bjerge fulde af kastanjer, hasselnødder, svampe
  • og vildt.
  • Vinter: Julespecialiteter i december og karnevalstraditioner i februar

Friske artiskokker

Masser af lokale madvare-highlights

En naturlig konsekvens af det nære lokale køkken er, at der selv på øen Sicilien er
variation i, hvad man spiser. Derfor vil restaurantgæsten heller ikke møde et udvalg afklassikere fra det internationale italienske køkken, men et mindre udvalg af regionalespecialiteter, som er særlig gode lige der, hvor man er.

Palermo – kikærter i brød:

I hovedstaden er der rige muligheder for en både anderledes og afslappet madoplevelse:
Spis frokost på et konditori med bar, få en øl og en høj pizza kaldet sfincione til natmad,
eller gå på marked og prøv det lokale svar på en hotdog med det hele: pane e panelle
(stegte kikærte-plader i sandwich-brød med et skvæt citron og aubergine og kartoffel-
kroketter som tilbehør). Skal man på rigtig restaurant inkluderer de regionale specialiteter
pasta con le sarde (pasta med sardiner, pinjekerner, rosiner og vild fennikel) og involtini de pesce spade (tyndt skårede filletter af sværdfisk i ruller med rasp, kapers, tomater og
oliven).

Sicilien

Vestkysten:
Græsk, arabisk og nordafrikansk indflydelse gør sig gældende her. Det sidste viser sig
ikke mindst i regionens mest berømte ret: Couscous di pesce alla trapanese (en fiske-
couscous krydret med kanel, safran, persille og hvidløg), som sågar har sin egen festival:
Festival Internazionale del Couscous i slutningen af september. Indflydelsen sydfra viser
sig også i det tunesisk inspirerede salte bagværk bric med indbagt tun eller rejer.
De lokale nonner markerer sig også. Her er det mandlerne, der er i fokus. Regionen har
tradition for at klostrene nærmest konkurrerer med hinanden om at frembringe de mest
fantastiske marcipan-kreationer. Særlig berømt er den tidligere nonne Maria Grammatico,
hvis lille butik Pasticceria i Erice har status af noget nær nationalt klenodie.
Nordkysten:
Som overalt ved kysten er havet leverandør af fremragende råvarer. Men Nordkysten er
også kendt for bjergprodukter som hasselnødder, kastanjer, vilde svampe, frisk fåreost og
sød provola-ost. De lokale sorte svin leverer en fantastisk skinke, suino nero, og tager
man sejlturen ud til de æoliske øer, må man ikke gå glip af pasta all’ eoliana (pasta-sovs
med kapers og oliven) og pane cunzato (lyst brød med tun, ricotta, aubergine, kapers og
oliven).

Østkysten:
Etna troner over hele regionen både i geografisk forstand, men bestemt også på den
kulinariske front. De brede skråningers langsomme stigning hele vejen rundt om det store
bjerg danner adskillige mikroklimaer med vidt forskellige betingelser for planteavl.
Samlende for produktionen på Etna er den fantastiske kombination af mineralrig
lavagrund, kraftig sol og vand fra snetoppen. Herfra kommer smagfulde råvarer som
appelsiner, citroner, ferskner, bær, små æbler, pærer, vindruer, kastanjer, mandler,
hasselnødder og pistacienødder. Og alt sammen befrugtet af bier, der producerer honning
i de mest vidunderlige smagsvariationer. Etna har også sin egen vin, Etna DOC, der på
grund af vulkanens særlige klima adskiller sig væsentligt fra resten af Siciliens vine. Det er
en kraftig vin både i sin røde og hvide udgave, dyrket for det meste på meget gamle
vinstokke.
Længere væk fra Etna på østkysten nyder man stadig godt af vulkanens gaver, men har
også sine egne specialiteter. Catania er hjemsted for en af Siciliens mest berømte retter:
pasta alla norma (pasta med aubergine, basilikum, frisk ricotta-ost og tomater). I Messina
serveres med stolthed agghiotta de pesce spada (sværdfisk med pinjekerner, sultana-
rosiner, kapers, oliven og tomater), og sydpå er retter lavet på hestebønne en lokal smag-
værdighed. Er man i det sydøstlige hjørne, må man absolut også prøve ravioli de ricotta al sugo di maiale (ricotta-ravioli med svinekøds-sovs).
De lokale højdepunkter i området omkring Syracusa tæller parmesan-konkurrenten
Ragusano DOP fra Ragusa, gelato (is) fra Noto og chokoladebyen Modica, hvor man ikke bare laver en fænomenal grund-chokolade efter gamle aztekiske opskrifter, man krydrer den i samme tradition.
Søde specialiteter du bare må smage:

  • Brioche e gelato: Snup en bolle med is til morgenmad. Hvorfor ikke? Går godt sammen med den lokale kaffe.
  • Dessertvine. Har man startet dagen med at spise gelato til morgenmad kan man passende slutte den af med at gå direkte til de søde vine. Marsala, Moscato og Malvasia er lokale specialiteter, som man ikke må gå glip af.
  • Granita con panna: Knust is med kaffe, mandler, pistacienødder, jordbær, morbær og flødeskum på toppen.
  • Honning fra Etna. Honning lavet på kastanjenektar. Honning lavet på appelsinnektar. Honning lavet på citronnektar. Honningen fra Etna er så utrolig god, at den har sin egen festival. Tag til Sortino i september/oktober for Sagra del Miele. Men honningen kan selvfølgelig smages hele året.
  • Marcipan-kreationer og andre mandel-fantasier fra nonner og tidligere nonner i området omkring Erice.
  • Cioccolata modicana – den helt særlige chokolade fra Modica, der stadig laves efter en ældgammel aztekisk opskrift.
Dette kan du købe med hjem

Det er ærgerligt, at man ikke kan smide hele det sicilianske køkken i kufferten. Hvem ville ikke gerne kunne kokkerere med tomater, der eksploderer af smag? Hvem vil ikke gerne vågne hver morgen til en espresso og en bolle med verdens bedste sorbet-is? Og hvorfor er friske sværdfisk så sjældne i supermarkedet? Heldigvis er sicilianerne også
verdensmestre i luksuskonserves. Der er masser af lokale specialiteter, der bliver puttet i
glas, og som kan tages med hjem. Og så er der selvfølgelig de specialiteter, som er
naturligt langtidsholdbare. Her følger en lille tjekliste, der kan forsøde hjemkomsten:

  • Pistacienødder fra Etna
  • Chokolade fra Modica
  • Honning i forskellige smagsvariationer
  • Olivenolie
  • Et par flasker Etna DOC
  • Mandelkager
  • Inspiration
  • Kogebøger
  • .........En plan om at komme igen
Villa Bianca
Taormina - Sicilien
  • Tæt på byen
  • Udsigt til by og vand
  • Populært hotel
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 14.990,-
Diamond Hotel & Resort
Giardini Naxos - Sicilien - Italien
  • Populært hotel
  • Hyggeligt poolområde
  • Morgenmad inkl.
24-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 15.390,-
Hotel Elios
Taormina - Sicilien
  • Centrum af Taormina
  • Byhotel med charme
  • Familieejet hotel
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 10.990,-