Siciliens natur

Gå på opdagelse i Siciliens vilde natur

Siciliens natur er intens, overraskende og dramatisk. Kom med på en rejse gennem et landskab, der både synes at være velsignet fra oven og truet fra underverdenen. Er du naturelsker, får du mange herlige dage med nye, overraskende oplevelser. 

Sicilien er den største ø i Middelhavet – mere end halvt så stort som Danmark og med en både blid og forreven kystlinje på cirka 1000 kilometer. Og netop denne variation er typisk for hele øen. Du kan på samme dag bevæge dig fra en tør ørken gennem citronlunde og blomstrende marker til plantager med ferskner, abrikoser og oliven.

Her er både højtliggende bjerglandskaber, der mere minder om Grønland end om Italien, og flade floddeltaer med blidt vuggende, afrikanske papyrus-siv. Ingen steder i Europa finder man så varierede landskabstyper inden for så koncentreret et område som på Sicilien. Hvis du er naturelsker, skal du sætte tid af til gå på opdagelse i dette fascinerende, mediterrane landskab. Hver dag vil du få nye, overraskende oplevelser.

En rejse i landskaber 

Hvis du virkelig vil ”nørde” det sicilianske landskab, anbefaler vi, at du lejer en bil. Vejene er de fleste steder gode, og næsten ligegyldigt hvor du kører, befinder du dig midt i naturen eller i spændene kulturlandskaber. Af samme grund kan du også få et godt indtryk af øen på guidede busture eller med de lokale tog og rutebiler. Kig ud af ruden på farten, hav øjnene med dig – og du vil blive begejstret, når du runder et klippefremspring og pludselig ser det azurblå Middelhav brede sig ud til horisonten, kigger ned i en barsk slugt eller nyder indlandets nåletræsskove.

Der er ikke rigtig fladt nogen steder på Sicilien – sådan som vi kender det hjemmefra. Kører du for eksempel gennem den store, flade og frugtbare dal vest for Catania, ser du hele tiden kæmpevulkanen Etna på den ene side (mens du beundrer den uendelige række af eksotiske frugttræer langs vejen). Der er altid noget, som stikker op.

Sicilien er en knoldet ø med ægte bjerglandskaber mod nordøst og næsten overalt bakkekamme, som bukker landskabet sammen, så man aldrig har det fulde overblik. Der venter altid noget spændende rundt om det næste hjørne. Fra Erice helt i nordvest til Messina i nordøst løber en bjergkæde, hvor toppene når op i cirka 1000 meters højde.

Kun mod vest ved Trapani slapper Sicilien af med flade sletter – og med langsom saltudvinding langs kysten. Her synker solen hver aften ned ude over havet, og den forsvinder ofte under horisonten i et orgie af farver, sådan som det er typisk ved Middelhavet.

Interessante landskaber på Sicilien

 • Etna – den vilde vulkan. Læs mere om vulkanen Etna.
 • Riserva dello Zingaro – smukt naturreservat med gode vandrestier.
 • Stromboli og Vulcano – vulkanske oplevelser på de æoliske øer.
 • Erice – fantastisk klippeknold med middelalderby og vild udsigt.
 • Villa Caronia – have og forrygende udsigtspunkt i Taormina.
 • Villa Comunale – smuk have og flot udsigt i Taormina.
 • Teatro Greco – det antikke teater i Taormina har skønt natur-vue.
 • Ustica – her venter både en fredet undervandsnaturpark og arkæologiske opdagelser i dybet.
 • Parco Naturale Regionale delle Madonie – lad dig selv omkranse af vilde blomster på en vandretur.

 

To forskellige planteverdener

Også den sicilianske flora er ualmindelig rig og varieret – og nærmest opdelt i to forskellige verdener: den grønne, subtropiske planteverden fortrinsvis langs kysterne samt barsk maki og mørke nåleskove inde på øen.

Det er i den milde kystzone, du finder alle de planter, som de fleste forbinder med Syden: fønixpalmer, kæmpestore washingtonia-palmer, citrustræer, oliventræer, nerier, figentræer, blomstrende hibiscus, agaver, kaktus og mange andre spændende ting. Selv i den knastørre og varme sommer er disse planter smukt grønne. Men når vinterregnen trommer ned over øen, begynder blomstringen, og Sicilien er et eldorado af blomster fra februar til juni. Hvis du er vild med den slags palmer, er den botaniske have i Palermo også et besøg værd.

Det højereliggende indland er brølende varmt om sommeren, men betydelig køligere om vinteren. Desuden er det mere tørt, så her finder man en helt anden, mere oprindelig form for vegetation. Landskabet domineres af buskområder og små skovstrækninger af brudt af marker. Engang var hele Sicilien dækket af skov, men mennesket fældede træerne, og i stedet opstod den buskede maki. Hold øje med den lave europæiske dværgpalme, pinjerne (der i høj alder får form som en paraply), stedsegrønne ege, ægte kastanietræer og et virvar af krydrede buske, herunder de velduftende rosmarinbuske.

 

På vulkanen Etnas skråninger kan man køre gennem forskellige klimazoner og nederst opleve appelsintræer og vinmarker. Længere oppe møder man bøgeskove som i Danmark, og øverst på kæmpen vandrer man ind i en polar zone med krybende vækster og hvislende vinde.

Læg også mærke til, hvor meget der dyrkes rundt omkring på Sicilien. Den sicilianske muld er lertung, mineralrig og meget gavmild. Vulkanudbrud gennem millioner af år har gjort mere gavn end skade. Overalt møder du frugtbare marker med korn, grøntsager, ferskner, appelsiner, vin, mandler og oliven. Man kan om sommeren undre sig over, hvordan det kan lade sig gøre. Men den tunge jord holder godt på vintervæden, og mange træer sender deres rødder flere meter ned i jorden, hvor de suger fra skjulte vanddepoter. Og så har sicilianerne selvfølgelig også opdaget den kunstvandingens velsignelser. 

Disse planter er sjove:

 • Citrontræer – gule frugter året rundt.
 • Blodappelsin – specialitet på Etnas skråninger.
 • Oliventræer – nogle er krogede er flere hundrede år gamle.
 • Vulkansk dværgpalme – lav sølvgrå variant af dværgpalme på især de æoliske øer.
 • 30 meter høje, slanke palmer – det er amerikanske washingtonia-palmer.
 • Høje viftepalmer – det er fønixpalmer fra de canariske øer. 

Ikke så mange vilde dyr

Den samme rigdom møder man ikke i den vilde dyreverden. Men der er stadig otte slags flagermus, nogle landskildpadder og enkelte ulve på Sicilien.

Ellers er det mindre pattedyr som harer, ræve, vildkatte og kaniner, den opmærksomme iagttager kan få øje på. På himmelen får man ind imellem en ørn på sigtekornet, men ellers domineres luften af småfugle og om vinteren af trækfugle fra nord. Ved Nubia kan du opleve flamingoer og andre spændende fugle i naturreservatet Riserva Naturale Oasi Faunistica de Vendicari. Hvis du er fugleinteresseret er Sicilien i det hele taget ikke det kedeligste sted på kloden, for øen giver luftrum til mere end 150 forskellige fuglearter. 

Havet og strandene

Sicilien har masser af strande med både sort og hvidt sand – ofte omkranset af smukke klipper og med lunt, krystalklart vand samt ikke mindst rige muligheder for dykkeroplevelser.

Læs om de bedste strande på Sicilien. 

For ikke-dykkere er der i Ustica mulighed for at komme ud med en såkaldt Acquario Motorship, hvorfra man kan beundre verdenen under vandet gennem en rude i bunden af båden.

Det klare Middelhav er ikke blot en gave til badende, sejlere og dykkere. Det er også en gavebod for de lokale fiskere. Tun, sværdfisk, krebsdyr, muslinger og blæksprutter skaber stadig basis for en stor fødevareindustri.

Man behøver dog ikke en fiskestang for at nyde en sejltur ud fra Sicilien. Mange steder kan man leje sin egen båd eller tage med på en guidet tur.

De bedste vandreture

 • Parco dell’Etna – den øverste del af Etna er fredet og ubebygget og et højdepunkt på en enhver rejse til Sicilien.
 • Fiume Alcantara – her med udsigt til Etna kan man både svømme, holde picnic, cykle og vandre.
 • Madonie – et botanisk paradis, der med et højeste punkt på næsten 2000 meter er perfekt til små og store vandreture
 • Nebrodi – byder på en overflod af træarterr, der skaber ramme for både pindsvin, heste, vildkatte, rovfugle og mange andre dyr

Salte, fjerne øer

Med til eventyret om Siciliens natur hører også de små, omgivende øer. De ligger som babyer omkring den store moderø.

Nord for Sicilien er de æoliske (lipariske) øer spredt ud over et stort havområde. Lipari er den største ø i øgruppen. Den er domineret af den store middelalderborg ”Il Castello” hvis ældste dele stammer helt tilbage fra en græsk fæstning fra det 3.-4. århundrede før vor tid. Med sin rolige ø-rytme og gamle huse, der nærmest vokser ud af den rødlige klippegrund, er det svært at forestille sig, at Lipari engang har været en fængselsø, men Lipari blev brugt så sent som i 1930’erne brugt til at sende politiske fanger i eksil.

På Lipari er man hele tiden tæt på havet, og ølandskabet er saltmættet og barsk med idylliske, grønne indslag. Og du kan sejle videre til de andre øer i gruppen herfra, blandt andet den sorte vulkan Stromboli, der mere eller mindre konstant er i udbrud.

Vest for Sicilien kan du besøge de Egadiske Øer, en lille øgruppe, der nås med båd fra Trapani, og er berømt for sine hulemalerier. En smuk og barsk miniverden. Syd for Sicilien, kun 70 km fra Tunesien, ligger en forblæst, men smuk, lille ø med varme kilder, Pantellaria. Og længere ude i havet mod sydøst gemmer sig en beskeden øgruppe med den tørre, men på sin egen måde meget smukke og maleriske ø Lampedusa, der i øjeblikket er mellemstation for tusindvis af afrikanske flygtninge. På alle disse øer finder du fred, laguner og klipper med huler og bølgesprøjt. Det er da et eventyr værd!

Tilbud til Sicilien sommer 2017

Park Hotel Silemi
Letojanni - Sicilien
 • Direkte til stranden
 • 10 min gåtur fra byen
 • Morgenmad Inkl.
Udsolgt
Park Hotel Silemi
Letojanni - Sicilien
 • Ved strand
 • Hyggeligt hotel
 • Inkl. morgenmad
Udsolgt