Siciliens vine

Siciliens skønne vine og stærke drikke

Hver egn på Sicilien har sin egen karakteristiske vin, som ofte er værd at gå på opdagelse efter. Og du har også et stort udvalg af hede vine til dessert og stærke drikke til fornøjelse.

Der produceres kæmpemæssige mængder af vin på Sicilien – næsten ligeså meget som i hel Australien. Og det forunderlige er, at hver egn og hver vingård på Sicilien har sine egne karakteristiske vine. De fleste af dem er baseret på lokale druer: Nero d’avola, Nerello capuccio, Carricante, Perricone osv., og der er naturligvis både røde og hvide vine samt ikke mindst hede vine. Også de stærke drikke har fundet vej til øen i Middelhavet.

Før i tiden blev siciliansk vin ikke rigtigt regnet for noget. Kvaliteten var generelt lav. Enkle og uraffinerede lokale vine var i flertal, og vineksporten var stort koncentreret om at levere vin i stor kvanta til vingårde på fastlandet, hvor det sicilianske ”sprøjt” blev brugt til at spæde op med, når der skulle produceres billig, men drikbar vin.

Det seneste par årtier har fuldstændig ændret det billede – og verdens opfattelse af siciliansk vin. I dag er Sicilien også en anerkendt producent af vine med høj klasse. Der findes stadig jævn ”bondevin” (som passer fint til et godt, men uforpligtende måltid mad), men der har samtidig udviklet sig en lille hær af rigtig gode producenter rundt på øen.

Vinproducenter med topvurdering (3 stjerner) i The Ultimate Guide to Italian Wine:

  • Cottanera (ligger i Castiglione)
  • Cusumano (Partinico)
  • Marco de Bartoli (Marsala)
  • Palari (Messina)
  • Planeta (Menfi)
  • Tasca d’Almerita (Sclafani Bagni)

Sicilien er underkastet det samme klassifikationssystem for vine som resten af Italien. Og det er rigtig godt at kende. For selvom høj klassifikation eller lav klassifikation ikke uden videre er det samme som god eller dårlig kvalitet, så er det en god rettesnor.

Sådan klassificeres sicilianske rød- og hvidvine:

  • VDT (Vino Da Tavola): Vinen kan være produceret og/eller blandet overalt inden for EU. Den laveste klasse.
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica): Her er den geografiske oprindelse angivet. Skal overholde bestemte regler for varieteter, produktionsmetoder, instruktioner osv. I denne kategori findes både jævne og udsøgte vine. Prisen fortæller en del.
  • DOC/DOCG (Denominazione di Origine Controllata/e Garantita): Oprindelsen er kontrolleret, og desuden skal disse vine igennem regelmæssige controller, herunder en smagskontrol. Derfor er dette den fineste kategori. DOCG er lige et trin højere end DOC, før DOCG-vinen. Her er endnu mere kontrol, flaskerne er nummererede, og vinen skal have været DOC i mindst fem år.

På Sicilien er vin billigere end herhjemme. I supermarkeder og små købmandsbutikker kan du få fremragende vine til noget nær halv pris (sammenlignet med Danmark). Også restauranterne tilbyder alle en virkelig billig ”husets vin”, en god lokal vin. Men hvorfor ikke også prøve noget af det bedste, som Sicilien kan præstere. Store vinoplevelser fås ikke meget billigere og bedre.

Sicilien

Sicilien er overstrøget med vinmarker. Er der flere vinstokke end oliventræer? Sandsynligvis. Et faktum er det i hvert fald, at du kan få interessante vinoplevelser overalt på øen. Her er noget af det, som du kan kigge efter, hvis du går efter noget særlig godt, der fortæller, hvad Sicilien kan som vin-territorium.

 

Vine fra det nordøstlige Sicilien

Mod nordøst findes uhyre sjældne og dyre vine: Faro fra bjergene ved Messina (baseret på to sjældne Nerello-druer) og den hvide, aromatiske Malvasia delle Lipari fra øen Lipari.

 

Vine fra Etna

Længere nede på østkysten er der de fantastiske vine op ad Etnas skråninger, hvor du finder vinstokke op i 1000 meters højde. Etna Bianco og Etna Rosso kaldes disse vine meget passende. Vine med over 12 % alkohol kan få tillægsbetegnelsen Superiore, og Etnas vine i denne klasse er både komplekse og elegante – lige modsat den traditionelle opfattelse af sicilianske vine som tunge og sødmefyldte.

 

Vine fra det sydøstlige Sicilien

Sicilien er kendt for fremragende, søde vine. Og drager vi ned langs kysten møder du markerne, som skaber grundlaget for aperitifferne Moscato di Siracusa og Moscato di Noto, hvis lige ikke findes noget sted uden for området. Det er vin, som skal opleves. Området mod sydøst, hvor Pachino-tomaterne vokser, leverer også Eloro-rødvinen, for eksempel Eloro Pachino. Også her dominerer som mange andre steder Nero d’Avoa-rødvinsdruen, der på egnen kaldes Calabrese.

 

Vine fra det sydlige Sicilien

På sydkysten skal man over forbi Agrigento (den berømte ruinby), hvor lokale druer som Grecanigo, Cataratto og Inzolia indgår i hvidvinene, og hvor der foruden den allestedsnærværende Nero d’Avola bruges en del udenlandske druesorter som Syrah, Chardonnay, Merlot og Cabernet Sauvigning.

 

Vine fra det vestlige Sicilien

Helt over vestpå er der også mange spændende vine, for eksempel fra producenter som Tenuta di Donnafugata og Tasca d’Almerita. Blandt de mest kendte er imidlertid den søde Moscato de Pantelleria fra øen Pantelleria produceret på lave vinstokke. En Passito-version af denne vin er særligt sød og aromatisk.

 

Den berømte Marsala

Vi skal ikke glemme Siciliens mest kendte vin, den portvinsagtige hedvin Marsala fra det vestlige Sicilien. Den har været på toppen af sin popularitet gennem et par årtier, men faldende kvalitet og modetrends har sendt den lidt ned ad bakke. Nu skulle kvaliteten til gengæld være tilbage igen, så den skal da også smages til en lækker, siciliansk dessert. Typerne Fino og Superiore laves traditionelt med tilsætning af spiritus, mens Vergine, som er uden tilsætning, er en særlig udsøgt, tør og sherrylignende hedvin, som går fint til for eksempel siciliansk marcipan.

 

De stærke oplevelser

Sicilianerne har også tradition for at sikre fordøjelsen med en stærk drik efter et langt måltid. Om det hjælper, er svært at sige, men smagsoplevelsen er stor. De to mest populære drikke på Sicilien er Limoncello og Amaro Siciliano.

 

Limoncello produceres i hele Syditalien, hvor der traditionelt er dyrket citroner. Det er ven form for citronlikør, men den er stærk som snaps, gin og vodka. 38-42 % regnes som den optimale spritprocent. Limomcello smager stærkt af citron, men den er samtidig sød, så den omfavner hele munden og tungen med så megen velsmag, at man efter en enkelt én bare må have en til. Men pas på: Flere limoncelloer efterlader gør ikke blot et stort indtryk på hjernens oplevelsescentre, men også på din balanceevne.

 

Amaro Siciliano er en traditionel italiensk drik med en spiritusprocent på knap 30. Den smager sødt med en bitterhed af urter, og den er tyktflydende. Velsmagen stammer ikke blot fra urter, rødder og citrusskal, men også fra karamel, som tilføres i produktionsprocessen. En meget indbydende og vanedannende drik – nærmest ligesom Sicilien i det hele taget er.

Tilbud til Sicilien sommer 2017

Hotel Elios
Taormina - Sicilien
  • Centrum af Taormina
  • Byhotel med charme
  • Familieejet hotel
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 10.990,-
Diamond Hotel & Resort
Giardini Naxos - Sicilien - Italien
  • Populært hotel
  • Hyggeligt poolområde
  • Morgenmad inkl.
24-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 15.390,-
Villa Bianca
Taormina - Sicilien
  • Tæt på byen
  • Udsigt til by og vand
  • Populært hotel
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 14.990,-