Spise ude - Sicilien

Ud at spise på Sicilien 

Det sicilianske køkken er en svimlende oplevelse – og på mange måder anderledes end den italienske mad, vi alle kender. Arabisk og europæisk madkultur mødes – skabt på et fundament af lokale råvarer. Det er en særlig glæde at gå på restaurant på Sicilien.

Hvis du tror, du kender italiensk mad, så vil du få en behagelig overraskelse, når du spiser ude på Sicilien. For her har forskellige madkulturer gennem årtusinder sat sit præg på et køkken præet af fantastiske råvarer og uventede smagssammensætninger. De gode, sicilianske restauranter vil udvide din opfattelse af italiensk gastronomi – på den bedst mulige måde.

Allerede i det 4. århundrede fvt. omtalte den græske historiker Archestratos Sicilien som en selvstændig madregion. Grundlaget er i dag stadig det samme som dengang: olivenolie, frugt, grønt, fisk, brød, gryn og krydderurter. Men måden at bruge de fantastiske råvarer på har forandret sig op gennem historien. 

Først medbragte araberne ris, sukker, flere krydderier, mandler, appelsiner, couscous, kager og sorbet. De nordiske riddere, normannerne, lærte sicilianerne at marinere fisk og viste nye måder at grille kød på. Og franskmændene og spanierne tog deres raffinerede traditioner med. Sicilien har haft mange herskere. Ikke alle var lige blide og vellidte. Men alle var de med til at gøre den moderne, sicilianske restaurant til noget helt særligt.

Niveauet er højt, men priserne er faktisk over en bred kam billigere end i resten af Italien. I det følgende er en oversigt over de forskellige typer spisesteder, de sicilianske måltider og hvad de kan bestå af. Nyd dem. Det bliver svært at lade være. 

De forskellige spisesteder

At spise ude er en stor del af det sicilianske sociale liv. Derfor findes der også spisesteder til alle slags lejligheder: fra det store måltid med de mange retter til det simple familiested, der kun har en enkelt ret på menuen. Og så selvfølgelig de mange barer og små spisesteder, hvor man kan få snacks og specialiteter, mens man nyder en kaffe eller et glas øl eller vin. 

  • Ristorante er – som navnet antyder – en restaurant. Det er her man skal gå ind, hvis man vil sidde ned ved et veldækket bord og bestille fra et menukort. Kortet må gerne hænge på gaden, så det kan studeres inden måltidet. Her er som regel åbent både til frokost og aftensmad.
  • Trattoria og osteria og tavola calda er forskellige betegnelser for uformelle spisesteder, hvor man kan få god, hjemmelavet mad. Typisk kun åbent til frokost.
  • Pasticceria og barer er velegnede til sandwiches (panini) og små snacks som arancini (risboller), panelle (kikærte-pandekager) og pizza-slices.
  • Enoteca: Vinbarer med mulighed for et let måltid.
  • Pizzaria: er mere bar-agtigt end et dansk pizzaria. Et godt sted for en øl. Ofte kun åbent om aftenen.
  • Agriturismo: Tag ud på landet – spis og bo hos landmanden selv .
  • Gelateria (iskiosk) Gå ikke glip af den helt fantastiske sicilianske is-tradition. Isen spises som regel i små portioner, men gerne flere gange om dagen og mindst en gang hver dag.

 

Dagens måltider

Sicilianerne er ikke meget strikse med, hvornår man må spise hvad. Der kan købes snacks i barerne hele dagen, og is kan man altid nyde. Vil man være sikker på at få et godt måltid mad, er det dog en god idé at kende dagens rytme:

  • Colazione (morgenmad): Et mindre måltid, der kan minde om en dessert: Typisk kaffe med fyldte croissanter (cornetti) eller den sommerlige brioche e gelato (sødt brød med is) eller granita con panna, der er is med flødeskum. Det sidste evt. serveret oven i kaffen som Granita di Caffè con Panna.
  • Pranzo (frokost): Dagens store måltid – især om søndagen. Kan sagtens vare to timer og består gerne af flere retter med vin til. Spises mellem kl. 12 og 14:30. De fleste sicilianere ankommer til frokost omkring kl. 13.
  • Aperitivo (drinks efter arbejde): Mellem 17:00 og 20:00 er det populært at tage sig en drink, der mange gange inkluderer et udvalg af snacks.
  • Cena (aftensmad): Det samme udvalg af retter som til frokost, men har du allerede fået et stort måltid én gang, er det helt i orden kun at bestille en enkelt ret eller en pizza. Restauranter har typisk åbnet for aftensmad mellem kl. 19:30 og 23. Almindelig siciliansk ankomsttid: kl. 21:00.

 

Det store måltid

På langt de fleste spisesteder, er du mere end velkommen til at bestille blot en enkelt ret eller din egen sammensætning af retter. Men skal det være, så lad det være. Et rigtigt siciliansk festmåltid består af flere retter i nogenlunde denne rækkefølge:

  • Antipasti: små forretter. Kunne være en gatò di patate (en tærte med ost og kartoffel), men hvert spisested har sine specialiteter, og på Sicilien indbefatter det blandt andet en masse forskellige, lækre ”fiskehapser”.
  • Primo: Første hovedret som for eksempel Maccu (en grøntsagssuppe med bønner) eller:
  • Pasta: Spaghetti ai ricci (med søpindsvin), pasta con le sarde (med sardiner), pasta alla Norma (med tomater og aubergine) og manicotti (bagte pastarør med mild ost) er alle typiske sicilianske pastaretter.
  • Secondi: Anden hovedret, der kan være kød- eller fiskebaseret. En meget siciliansk fiskeret er couscous al pesce (couscous med fisk) eller pesce spada alla ghiotta (sværdfisk med tomatsovs og oliven). Hovedretten kan serveres sammen med verdure (grøntsager) eller insalata (salat).
  • Dolci (søde sager) og/eller frutta (frisk frugt) .

 

Kaffe: Den sicilianske guide

Kaffe skal der til. Også på Sicilien. Men det foregår på en lidt anden måde end derhjemme, selvom den italienske kaffe-terminologi efterhånden er udbredt over det meste af verden. Her kommer en kort opsummering:

  • Espresso – en lille kop meget stærk kaffe også kaldet blot caffè eller caffè normale. Serveres med sukker ved siden, som man selv kan blande i efter behov.
  • Caffè macchiato – en espresso med en lille smule mælk.
  • Cappuccino – en espresso med en smule varm, skummende mælk. Drikkes kun om morgenen eller formiddagen.
  • Caffè latte – en større og mere mælkeholdig kop kaffe. Drikkes kun om morgenen og formiddagen.
  • Latte machiato: En caffe latte med endnu mere mælk. Drikkes også kun om morgenen og formiddagen.
  • Caffè freddo: Iskaffe på siciliansk. Fantastisk drik i sommervarmen!

Tilbud til Sicilien sommer 2017

Vello D`Oro
Taormina - Sicilien
  • Flot og indbydende
  • Hyggeligt hotel
  • Morgenmad inkl.
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 5.398,-
Park Hotel Silemi
Letojanni - Sicilien
  • Ved strand
  • Hyggeligt hotel
  • Inkl. morgenmad
Udsolgt
Vello D`Oro
Taormina - Sicilien
  • Charmerende kunst hotel
  • Central beliggenhed
  • Morgenmad inkl.
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 5.398,-