Vulkanen Etna

Kom tæt på Siciliens kogende vulkaner

Det syder og bobler helt bogstaveligt lige under overfladen på Sicilien. Etna er Europas største aktive vulkan, og øen Stromboli nord for Sicilien er mere eller mindre konstant i udbrud. Men det skal ikke stoppe dig fra at komme helt tæt på.

Siciliens vulkaner
Vulkanen Etna – porten til jordens indre.
Fra Sicilien er der direkte adgang til Jordens brændende indre. Den 3350 meter høje vulkan Etna er Europas største og den mest aktive keglevulkan i Verden. Synet af det enorme bjerg med den næsten altid rygende top kan tage pusten fra de fleste. Kæmpen står majestætisk og synlig i landskabet på store dele af det østlige Sicilien. Også når du som turist befinder dig i det populære Taormina-område, har du naturfænomenet inden for synsvidde. 

Men snyd ikke dig selv for en tur op i højderne. Her kan du få en oplevelse, der overgår altandet, Europa kan byde på: skønhed, drama, fantastiske udsigter, eventyr. Selandskabet skifte fra subtropiske marker med vin, citrus, abrikos og fersken ved kæmpens fod til bøgeskove, som vi kender det i Danmark, længere oppe, for til sidst mod toppen at forvandle sig til golde lavalandskaber, der er beklædt med sne store dele af året.

Hvordan kommer man op på Etna?
 • Sydsiden: Fra Rifugio Sapienza går en kabellift, Funivia dell’Etna, op til 2500 meters højde. Derfra kan man enten gå eller tage en minibus videre.

 • Nordsiden: Fra Piano Provenzana i 1800 meter højde afgår ture i jeep fra maj
  til oktober. Vælg mellem to ture: Det største krater i 3200 meters højde eller Pizzi
  Deneri og det vulkanske observatorium i 2800 meters højde. 

Udflugt til Etna

Afgang fra Taormina kl 08:30.Vi når Etna ved 1900 meters højde der vi starter med at klatre mod vulkanens 

krater på 3000 meter. Frokost serveres på forespørgsel. Retur til Taormina omkring kl 16:00 

Pris: € 88 pr person 
Pris for børn 
(fra 2 til 12 år): € 57,25

(priserne inkluderer svævebane og transport med Jeep, frokost er 
ikke inkluderet) Tag gerne varmt tøj med og godt fodtøj.

Udflugtsdage:
Mandag og søndag hver uge. 

Læs mere om aktiviteter og udflugter på Sicilien her >>

Kraterne og myterne

Etnas udbrud er dokumenteret af mennesker i 2700 år. De gamle grækere troede efter sigende, at Vulkan, gud for ild og metalarbejde, havde sin smedje her. En anden myte hævdede, at Typhon, et kæmpemonster med 100 hoveder, var blevet fanget af Zeus i bjerget og spyede flammer i raseri. Og måske er det rigtigt, for Etna har et uroligt gemyt og går hyppigt i udbrud.

Det voldsomste, dokumenterede udbrud ligger dog langt tilbage. I 1669 ødelagde en rivende flod af lava 16 byer på sydsiden af bjerget, dræbte 12.000 mennesker og slugte endda god del af storbyen Catania. Men så sent som i 2002 medførte et voldsomt udbrud alvorlige skader på især kabelbanen på sydsiden.  

Der er altså ikke for sjov, når der til tider er advarsler om at nærme sig kraterne. De lokale kender området og bliver adgangen til kraterne lukket, er det, fordi sikkerhedsrisikoen er reel. Som regel er der dog åbent for adgang, og det er muligt at komme ganske tæt på den aktive top, hvor man vandrer rundt i månelandskaber. Heroppe er naturen i evig forandring på grund af det voldsomme vejr og de hyppige lavastrømme. Selv den nøjagtige højde på Etna skifter fra år til år.

Spændende aktiviteter på Etna:

 • Vandreture: Den mest intense måde at bestige Etna på er til fods. Det sidste stykke mod toppen er det også den eneste mulige metode. Så sørg for godt fodtøj (og en varm jakke). Heroppe er temperaturen cirka 20 grader lavere end nede i dalen.

 • Ski: Der er fem lifte på sydsiden af Etna og tre på nordsiden. Sæsonen varer fra december til marts.

 • Cykel: Der er cykelruter rundt om bjerget – for de lårstærke.

 • Tog: Kom rundt om Etna med Ferrovia Circumetnea, der afgår fra Catania og stopper ved flere små landsbyer på sin 114 km lange rute.

 • Guidede ture: Læs mere om aktiviteter og udflugter på Sicilien her >>

Etna som gastronomisk mirakel

Hvor mærkeligt det end kan lyde, skaber den over 3 kilometer høje vulkan fremragende betingelser for dyrkning af frugter og landbrugsprodukter. Vulkanen har en omkreds på 140 kilometer, og næsten hele vejen rundt på de lavereliggende skråninger gror der appelsiner, mandariner, citroner, oliven, bananer og ikke mindst de berømte hvide og røde vine fra Etna. Højere oppe, hvor klimaet er køligere, finder man smagfulde hasselnødder, pistacie og kastanjer. Sicilianske afgrøder er kraftige i smagen. For jorden er tung og leragtig, fyldt med mineraler fra vulkanudbrud gennem millioner af år. Og solen er skinner stærkere end noget andet sted i Europa. Det giver saft og kraft til frugterne.

En særlig specialitet ved Etna er blodappelsinerne. De kræver stærk sol og sommervarme. Men om efteråret bliver nætterne kølige, og så sker der en kemisk proces i frugten, som får den til at rødme. Og langsomt, men sikkert skabes den særlige, solbæragtige blodappelsinsmag, som især italienerne værdsætter – og, som de er overbeviste om, giver dem et langt og sundt liv. Etna tager måske liv, men den skaber langt mere, end den tager. 

Smag på vulkanen

 • Honning: Den lille landsby Zafferana Etnea på østsiden af bjerget huser mere end 800 biavler og er hjemsted for en verdensberømt produktion af honning. De meste kendte varianter ha navne som citrus, appelsin, eucalyptus, 1000-blomster-honning, timian, indisk figen, kastanje og akacie – for at antyde, hvor bierne især henter deres nektar. Kan du lide honning, så er du på Sicilien kommet til Paradis.

 • Blodappelsin: Den mest udbredte blodappelsin ved Etna er sorten Tarocco. Den skal du spørge efter. En anden god, siciliansk blodappelsinsort er Moro.

 • Pistacienødder: Bronte på Etnas vestlige side er kendt for at være et af de bedste steder i verden for pistacienødder. Prøv for eksempel pesto alla brontese, en pasta-sovs lavet på pistacie-nødder.

 • Etna DOC: Etna er et fremragende vindistrikt og et af de 22 sicilianske områder, der har kvalitetsstemplet DOC, Denominazione de Origine Controllata. Siciliansk vin var tidligere – med god grund – miskendt. Men de seneste årtier har man satset mere og mere på kvalitet i stedet for kvantitet, og det smages!

De æoliske øer: vulkaner i det små

Også ude på flere af de skønne små-øer nord for Sicilien på alle sider, finder du vulkaner. 

Panarea: Den mindste ø i øgruppen De æoliske øer og har 200 fastboende indbyggere. Øen er en del af en samling klippeskær af forskellig størrelse, der tilsammen udgør resterne af en forhistorisk vulkan, som i dag er sunket i havet.

Stromboli: Fra Panarea kan man se de hyppige udbrud på den øde naboø Stromboli, der er den mest aktive vulkan i Europa, og som har været i mere eller mindre konstant udbrud i de sidste 2500 år. Det er muligt at besøge – og bestige – Stromboli.

Hele øgruppen er ligesom Etna optaget på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af den helt enestående geologi og natur. Find din indre Indiana Jones – og tag ud på et smukt eventyr!

Park Hotel Silemi
Letojanni - Sicilien
 • Direkte til stranden
 • 10 min gåtur fra byen
 • Morgenmad Inkl.
Udsolgt
Vello D`Oro
Taormina - Sicilien
 • Flot og indbydende
 • Hyggeligt hotel
 • Morgenmad inkl.
10-06 - Totalpris for 2 Voksne
fra kr 5.398,-
Park Hotel Silemi
Letojanni - Sicilien
 • Ved strand
 • Hyggeligt hotel
 • Inkl. morgenmad
Udsolgt