bølger som slår inn på kleopatrastranden

Vores rejser til Alanya

Alanya 

Byen for de danske kendisser og glade skandinaviske feriegæster

Alanya er et af de største og mest besøgte rejsemål på den tyrkiske Middelhavskyst og er på en og samme tid en badeby som igennem de sidste mange år, har været foretrukket af tusindvis af ferieglade danskere. Alanya en byen som altid byder på et stort udbud af shopping og forlystelser, og er i dag et eftertragtet feriemål for de danske kendisser som hele året rundt er på gennemrejse. Her slapper man af i de lækre områder langs kysten om dagen, mens aftenen skal nydes i byen med dens mange muligheder. Man kan godt sige at Alanya igennem de sidste 10 år, er blevet et mere og mere populært feriested, når danskerne skal på sol, afslapning og daseferie.

 

Alanya med de hvide strande

Området omkring Alanya har noget af Tyrkiets bedste kyststrækning. Her ligger de allerbedste sandstrande. Alanya har f.eks. Kleopatra stranden på vest siden af det prægtige forbjerg, som mest er for den aktive gæst og familier. Stranden er opkaldt efter den Egyptiske Farao og dronning Kleopatra. 

 

Shopping og basarer i Alanya

Udbuddet på den lokale basar er noget som spænder vidt, alt her virker simpelthen enormt, alt fra tasker, sko og kopivarer er blandt det mest fordelagtige - især, hvis man kan kunsten at handle godt om varens pris. At besøge Alanyas farverige fredagsmarked er et "must", hvis du er til grøntsager, frugt, nødder figner og dadler. Tirsdags markedet er og værd at besøge, da man her kan købe og handle godt om prisen, på kopivarer i alverdens afskygninger. Men du kan også gå rundt i moderne modebutikker, hvor du finder både tyrkisk og internationalt design.

 

Fordelskøb er der mange af, og af de største kan vi nævne, guld, lædervarer, briller og tyrkiske tæpper. Men man skal være opmærksom på hvor man handler og til hvilken pris.

 

Alanya har restauranter og barer for enhver smag

Når du er i Alanya så skal du jo ud og smage på den lokale egns retter, og vi kan varmt anbefale at man tager turen op bag byen på de lokale gader og stræder, og ser hvad de har at tilbyde, man bliver ikke stresset da det er en længerevarende affære når man spiser lokalt, og det er en rigtig hyggelig måde at komme tæt på de lokale på. Er man derimod mere hjemmevant og vil have internationalt mad, måske endda bøf med bløde løg, og internationale drikke, findes der et varieret udbud af restauranter langs havnepromenaden. Man kan ikke undgå at se dem, da de ligger som perler på en snor. Der er som sagt noget for enhver smag.

 

Hektisk natteliv i Alanya

Blandt aftenforlystelserne er udbuddet stort, og vi kan med rette sige at Alanya har et heftigt natteliv, mange forskellige diskoteker og barer hvor tempoet går højt. Her findes alt fra lokale musikbarer til mavedans og 4 etagers internationale diskoteker, som holder åbent til lige før daggry. Tager man på diskotek i området finder man hurtigt ud af, at det er for alle aldre, og størstedelen af diskotekerne og barerne er med udendørs servering og gratis entre.

Har man ikke været i byen før så skal den opleves. Har man været her før, er det en fast tradition at størstedelen af alle gæster kommer igen og igen, for at opleve den store gæstfrihed, nattelivet, stranden, byens og områdets mange seværdigheder.

 

Borgen i Alanya                                                                                      

Højt hævet over resten af byen, finder vi den gamle borg, som med sin placering på godt og vel 250 meter over havoverfladen, har en uforglemmelig udsigt.  Den første sten blev lagt allerede før vor tidsregning. Senere har forskellige bygherrer været med til at færdiggøre borgen, til det den fremstår som i dag.  Størst indflydelse på borgens størrelse og udformning har befolkningen seldsjukkernes som regerede i det 12 århundrede Sultan Alaaddin Keykubat haft. Rundt om borgen findes en over 6 kilometer lang bymur, med hele 140 udkigstårne. Dette gjorde at det var næsten umuligt, for eventuelle angribere, ikke at blive opdaget. På vej op ad, den til tider meget krogede og stejle vej, finder du små caféer og hyggelige restauranter. Inde på selve borgområdet kan du blandt andet se ruinerne af borgens kirke/moské, som bærer præg fra både den kristne og islamiske tro.

 

Kizilküle (Det Røde Tårn)                                                                       

Da Sultan Alaaddin Keykubat i 1226, efter fem års kamp, havde indtaget Alanya, byggede han Det Røde Tårn, primært som forsvar for byens skibsværft. Sammen med Alanya-borgen er tårnet én af byens mest besøgte seværdigheder og samtidig byens vartegn. Det Røde Tårn findes blandt andet på de udgåede tyrkiske pengesedler, med en værdi af 250.000 trl. Det ottekantede tårn stod færdigt i 1226 og er 33 meter højt med fem indvendige etager. Nederste etage huser ofte forskellige udstillinger, som f.eks. historiske samlinger med tæpper, arbejdsredskaber eller måske våben og andet fra de Seldsjukiske og Osmanniske perioder.
Kendetegnende for Det Røde Tårn er de aflange, horisontale skydeskår, som ses rundt om hele tårnet. På denne måde kunne soldaterne inde i tårnet, forsvare sig uden den store risiko for selv at blive ramt og kom angriberne for tæt på, blev der hældt kogende vand eller andre ubehageligheder ud gennem de smalle åbninger.

Læs mere

PAS:

Vær opmærksom på, at fra 1. januar 2015 skal alle udlændinge, der ønsker at indrejse i Tyrkiet, have et pas, der er gyldigt mindst 60 dage efter udløbet af deres visumfri periode, visum eller opholdstilladelse.

Det betyder for danske statsborgere, at deres pas skal være gyldigt i 150 dage (90 dages visumfri periode + 60 dage, ca. 5 måneder) fra den dag, de indrejser i Tyrkiet.

Hvis passet er gyldigt i kortere tid, vil den rejsende blive afvist ved ankomsten til Tyrkiet – og returneret med førstkommende fly til Danmark.

 

Guideservice

Vi har ikke dansk guideservice i Alanya. Dog har du stadigvæk rig mulighed for at få råd og vejledning under dit ophold. Vores lokale agent Resital Tours sørger for at vores gæster bliver hentet til/fra lufthavnen, og de vil også under opholdet stå klar til feriespørgsmål, udflugter, hjælp og assistance. 
Alle kontakt informationer til vores lokale og engelsktalende agentkontor i Alanya fremgår af rejsebeviset.

 

Visum/Transfer

Der er ikke visumpligt til Tyrkiet for danske statsborgere.

Visum kan for øvrige skandinaviske statsborgere købes ved ankomst i lufthavnen.

Visum koster ca 15 EUR per person.

Øvrige statsborgere må søge visum i gennem den Tyrkiske Ambassade i Danmark.

Passet skal være gyldigt i mindst 5 måneder efter hjemrejse fra Tyrkiet.

Transport mellem lufthavnen og hotellet kan bestilles for 150 kr.

Afstanden mellem lufthavnen og hotellet er ca. 2 timer i bus fra Antalya lufthavn, og 1 time fra Gazipasa lufthavn til Alanya.

 

Aktiviteter

Tyrkiske Hamam er et bad med forskellige spatilbud og behandlinger.

Særlig gode muligheder for rafting og mountain biking.

Dykning arrangeres gennem dykkercenter.

Vandsport ved strandene.

Badeland og go-cart bane. 

 

Shopping

Gode muligheder for shopping af tøj, sko og smykker.

Det er nødvendigt at prutte om prisen, start på 50% af prisen som sælger først tilbyder.

Fredag er helligdag, og nogle af butikkerne kan være lukket i dagstimerne.  

 

Mad& drikkevarer

Det tyrkiske køkken bryster sig med den selvtildelte titel af ”Verdens tredjebedste køkken” efter det kinesiske og det franske. Hvordan man er kommet frem til den rangordning fremgår ikke, men den tyrkiske mad fortjener al den berømmelse, den kan få og her i Alanya findes gode muligheder for at prøve både rustik husmandskost og den mere raffinerede madlavningskunst, der stammer fra det kejserlige køkken, hvor højt specialiserede kokke i århundreder har stræbet mod nye kulinariske horisonter.

 

Meze

Et begreb, du kommer til at støde på, er ”Meze” – småretter, der ikke er ulig spanske tapas og som serveres som indledning til et måltid. Selv om de ikke står på menukortet, kan du altid spørge efter dem, for ofte kan man få nogle alligevel.

Vi kan anbefale at når man sætter sig til bords, at spørge om restauranten har ”Lavas” det tyrkiske oppustede brød. Husk at det mætter godt, så gem lidt til hovedretten. Skulle du gå hen og blive mere sulten så vil vi da lige sige at i Middelhavs-området, har de omkring 90 forskellige Meze retter

 

Kebab

”Kebab” er helt enkelt grillet kød, men i et utal af varianter og med lige så mange råvarer.
”Pide” er de flade brød, som serveres til maden. Fetaost er lavet på fåre- eller komælk og siden lagt i saltlage og osten bruges hyppigt i det tyrkiske køkken. Den kan være mild som en sommerdag eller skarp nok til at skære i glas. Det afhænger af, hvad den skal bruges til.

 

Fisk

Ønsker du fisk kan man få noget lækkert fisk nede ved havnen, husk dog altid at spørg hvad dagens fisk koster, da det sælges til dagspris. Prisen afhænger af hvor stor dagens fangst er.

 

Alanya er fyldt med gode restauranter, og man kan få en masse god mad. Du kan finde alt fra danske, internationale og lokale restauranter og priserne er fornuftige. Du kan altid se priserne på menukortet, eller spørg om prisen inden du bestiller.

 

Flyvetider/ Tidsforskel 

Tyrkiet er 1 time foran os. Dvs. at når klokken er 12:00 i Danmark, så er klokken 13:00 i Tyrkiet.

Flyvetiden til Tyrkiet - Antalya lufthavn er normalt beregnet til 3 timer og 45 minutter.

Flyvetiden til Gazipasa lufthavn udenfor Alanya er beregnet til 3 timer og 55 minutter.

 

Indbyggertal/Areal

Ca. 1.500.000 indbyggere.

Alanya har beliggenhed ved Tyrkiets sydlige østkyst.

Sproget er tyrkisk, men engelsk er udbredt. 

 

Klima

Solrigt og varmt i sommersæsonen.

Fra maj til oktober ligger temperaturen mellem 15-34 grader.

Temperaturforskel mellem dag og aften på optil 10 grader. 

 

By/Strande

Oprindeligt en lille havneby med 30.000 indbyggere.

I dag er Alanya en stor og moderne ferieby.

Centrum i Alanya er et moderne turistcentrum med bredt udvalg af restauranter, fortovscaféer og butikker.

Byens flotte middelalderborg ligger på en klippe.

På hver side af klippen ligger Alanyas hovedstrande den kendte Kleopatra-strand og den østlig strand er begge flotte lange sandstrande.

Flere flotte feriebyer i området omkring Alanya.

AmiSol Travel har hoteller i Alanya, Belek, Side, Konakli og Incekum. 

 

Transport

God bus og taxi forbindelse. Aftal pris på forhånd. 
Valuta/Betaling/Drikkepenge

Minibanker og vekselkontor på mange af hotellerne og i centrum.

Tyrkiske lira er valutaen i Tyrkiet. Valutakode TRY.

100 DKK= 56,01 TRY ( Juli 2017) TRY, EUR og USD kan benyttes.

Begrænset mulighed for at betale med kreditkort.

Drikkepenge er frivillige, men helt almindeligt, ca. 10% på restauranter. 

 

Prisniveau

Lavt prisniveau på restauranter gennemsnitsprisen er 150 dkk pr. person for middag med drikkevare til.

Lavt prisniveau på taxi gennemsnit 50 dkk afhængig af afstande.

Lavt prisniveau på lokalt øl og vin, noget højere prisniveau på importeret spiritus, vin og øl. 

 

Mobildækning

God mobildækning de fleste steder.  Husk at mobildata i udlandet er utrolig dyrt, og vi kan derfor anbefale at man ikke har mobildata slået til under opholdet.

 

Reklamationer/ Klager

Er du på destinationen og er der fejl eller mangler, så kontakt venligst vores repræsentanter hurtigst muligt, så de har en mulighed for at hjælpe og få udbedret dette hurtigst muligt.

Har man ikke kontaktet vores repræsentanter på destinationen vedr. fejl og mangler, og har man ikke prøvet af få udbedret fejl og mangler på destinationen, og klager man når man kommer hjem fra ferien, mister man sin ret til en evt. kompensation.  Iht. de gældende regler for deltagelse i pakkerejser paragraf. 26.

 

Internet

Flere Internet caféer i centrum.

De findes også på mange af hotellerne til en noget højere pris.  Kvaliteten kan variere på internettet.

 

Hygiejne/Vaccine

Gode hygiejniske forhold på hoteller og restauranter.

Da det er en anden bakterieflora i Tyrkiet kan maveproblemer forekomme.

Der kræves ingen vaccinationer, men vi anbefaler vores gæster, at rådføre sig med sin læge omkring vaccination.

Vand fra hanen kan ikke drikkes.  Hotellerne tilsætter Chlor i bade og drikkevand, og vandet har en anden bakterieflora en hjemme i Danmark. Køb altid drikkevand på flaske.

Vigtige forholdsregler er god håndhygiejne, begrænset brug af aircondition og undgå iskolde drikke i varmen. 

 

Apotek/Læge/Hospital/Politi

Apotek i centrum.

Læge er tilknyttet hvert hotel, kontakt reception for lægehjælp.

Sygehus ved centrum. 

Ved tyveri, overfald eller andre ligende uheldige hændelser skal gæsten have lavet en politirapport for at få et gyldigt bevis til en evt. forsikringssag. Det er et krav at man skal have tolkservice til 30 Euro pr. gang. 
Dette betales af gæsten på politistationen. 

Læs mere